BITTORRENT
bittorrent
BiTtOrReNt
bittorrent
BITTORRENT
BIttOrrENT
Bittorrents

Welkom bij Mp34u.nl

Hieronder treft u een complete uitleg over Bittorrent

Bittorrent is op dit moment 1 van de populairste programma`s op het gebied van Filesharing.

De rede dat wij deze pagina gestart zijn is omdat wij van mening zijn dat er op het internet geen goede informatie bestaat over dit programma!
 

Bittorrent Downloaden? Klik dan hier

De informatie over Bittorrent

Inleiding

BitTorrent, afgekort tot BT, is een peer-to-peer-programma (P2P). Concreet betekent dit dat je met BitTorrent bestanden kan uitwisselen met andere BitTorrentgebruikers. Toch verschilt het gebruik van BitTorrent grondig van dat van andere bekende bestandsuitwisselingsprogramma's (zoals bijvoorbeeld Kazaa, WinMX, eMule).
De laatste tijd wordt BitTorrent steeds meer en meer gebruikt. In dit artikel lees je hoe BitTorrent werkt en hoe je er zelf mee aan de slag kan.

Het BitTorrentprincipe

BitTorrent heeft een speciale manier van werken. Kijk eens even naar de volgende schematische voorstelling. Je ziet hier 6 pc's die een bestand willen downloaden, dit zijn de leechers. De computer met S in het midden is de seeder. Een seeder is een computer die het volledige bestand reeds in zijn bezit heeft. Een tracker (niet op dit schema) is een website die informatie bijhoudt. Bijvoorbeeld hoe groot het bestand is, hoeveel seeders en leechers er zijn en hoeveel keer het reeds gedownload is. Een torrent is een bestand dat alle informatie bevat die je nodig hebt om te beginnen met downloaden.

Schema

Om het principe duidelijk te maken, kunnen we BitTorrent vergelijken met het overschrijven van een boek. Eťn persoon (S) heeft het volledige boek ter beschikking (dat is dus de seeder). De andere mensen (6 in dit geval) hebben nog niets. Nu geeft de seeder hoofdstuk 1 aan persoon 1, hoofdstuk 2 aan persoon 2, enzovoort. Op het einde van dit doorgeefproces heeft iedereen ťťn hoofdstuk. Nu kan persoon 1 zijn hoofdstuk met persoon 2 delen. En persoon 6 geeft het hoofdstuk dat hij reeds in zijn bezit heeft aan persoon 4. Dit 'doorgeven' gaat door tot iedereen het volledige boek heeft.

Vanaf het moment dat persoon 1 het gehele boek heeft, wordt deze persoon zelf een seeder. Hij download dan namelijk niet meer, maar hij uploadt enkel de verschillende hoofdstukken naar andere personen. In tegenstelling tot andere P2P-netwerken, wordt je eigenlijk verplicht om het bestand ook te uploaden. Deze werkwijze zorgt ervoor dat ook anderen het bestand tegen een grote snelheid kunnen downloaden.

Voor- en nadelen

Door de bovenstaande vergelijking met een boek, zie je direct enkele voor- en nadelen naar boven komen.

Een nadeel voor de gewone gebruiker is het uploaden. Zelfs met een ADSL verbinding wordt gewoon surfen moeilijk omdat je aan het uploaden bent. Sommige cliŽntprogramma's kunnen hier wel een mouw aan passen. Je kunt dan een uploadratio instellen om het verkeer te beperken.

Het tweede nadeel is eigenlijk verbonden met het gehele BitTorrentprincipe. Als er geen seeders meer zijn, kan je simpelweg niet meer downloaden. Deze beperking vormt geen probleem voor veel gevraagde bestanden (want daar zijn gelukkig veel seeders voor), maar wel voor zeldzame bestanden. Op het moment dat de laatste seeder vertrekt, valt de informatiestroom stil en moet je wachten tot iemand het bestand later opnieuw aanbied.

De voordelen wegen echter op tegen de nadelen. Zo bereik je met BitTorrent grote downloadsnelheden. Uit eigen ervaring weet ik dat er soms snelheden van meer dan 200kb/s bereikt worden, wat zeer snel is in vergelijking met andere P2P-netwerken. Ook moet je in principe minder uploaden, aangezien de upload verdeeld wordt over verschillende computers.

BitTorrent werkt trouwens ook met een heel doeltreffend controlesysteem. Elke keer als er een pakketje op je computer aankomt, wordt het vergeleken met het originele pakket. Zo ben je zeker dat het bestand dat je gedownload hebt, identiek is aan het originele bestand.

Mogelijkheden

Waarvoor wordt BitTorrent nu gebruikt? De laatste tijd wordt BitTorrent al zeer actief gebruikt in de opensourcegemeenschap om nieuwe en veelgevraagde programma's uit te wisselen. Denk maar aan Firefox en verschillende Linuxdistributies (o.a. Mandrake, SuSE en Fedora). Na een release volgt er meestal een stormloop om het bestand te downloaden. Iedereen wil altijd in het bezit zijn van de nieuwste software. Door het bestand echter ook als torrent aan te bieden, wordt de druk op de downloadservers verlicht, waardoor de kans kleiner is dat de server het begeeft.

Zoals op andere P2P-netwerken vind je er ook minder legale bestanden op. "The Matrix Reloaded" bijvoorbeeld, was al kort na verschijningsdatum beschikbaar via BitTorrent.

Enkele cliŽntprogramma's

Om van BitTorrent gebruik te maken, dien je een cliŽntprogramma te installeren. Dit programma opent de torrent en zorgt voor het downloaden en uploaden. Momenteel zijn er al programma's beschikbaar voor elk denkbaar besturingssyteem. Al deze programma's bespreken zou te veel tijd in beslag nemen. We bespreken hier kort enkele van de meest gebruikte BitTorrent-programma's.

 1. De officiŽle BitTorrentcliŽnt (Windows, Linux, Mac)

  Dit programma werd door Bram Cohen, de bedenker van BT, geschreven. Hoewel er vrij weinig instellingen beschikbaar zijn, wordt het toch veelvuldig gebruikt. Als je niet met instellingen wilt knoeien, kies dan voor dit programma.

 2. Azureus (Java)

  Dit is waarschijnlijk de meest gebruikte BT-cliŽnt. Omdat het in Java geschreven is, kan je het op vrijwel elk besturingssysteem draaien. Het programma geeft veel informatie over het bestand dat je aan het downloaden bent. De interface is eenvoudig gehouden. Azureus bestaat trouwens ook in het Nederlands. Deze cliŽnt leunt qua gebruiksgemak zeer dicht aan tegen P2P-programma's zoals Kazaa.

 3. BitTornado (Windows, Linux)

  BitTornado is gebaseerd op het officiŽle BitTorrentprogramma. In tegenstelling tot de officiŽle versie vind je hier wel verschillende instellingen die je kan aanpassen naar eigen goeddunken. BitTornado is vooral gericht op snelheid. Ook hier moet je geen grafische hoogstandjes verwachten. Als je gaat voor snelheid en instellingen, kies dan voor BitTornado.

 4. ABC (Yet Another BitTorrent client) (Windows, Linux)

  ABC is eigenlijk niets anders dan BitTornado. ABC voegt echter wel enkele mogelijkheden toe (zoals een aanschuifmogelijkheid als er geen seeders meer zijn). ABC heeft ook een handige interface. Deze cliŽnt situeert zich tussen BitTornado (qua mogelijkheden) en Azureus (qua gebruiksgemak).

Er zijn natuurlijk nog veel meer programma's die je kan gebruiken met BitTorrent. Op het P2P weblog vind je een lijst met veelgebruikte BitTorrentclients. Ook een zoektocht met een zoekmachine helpt je vooruit.

Aan de slag

Hoe maak je nu concreet gebruik van BitTorrent?
Eerst installeer je een cliŽntprogramma (keuze genoeg!). Daarna ga je op zoek naar een torrent. Zo'n torrentbestand bevat alle informatie die je nodig hebt om het bestand te downloaden. Meestal helpt een zoekrobot zoals Google of Yahoo je al een stuk vooruit. Typ de naam van wat je zoekt + 'torrent'.
Als je een torrent gevonden hebt, klik je er gewoon op. Je BitTorrentprogramma start dan op en begint met het up- en downloaden van het bestand.

Als de download ťťnmaal gestart is, hoef je niets meer te doen. Het programma handelt alles zelf af. Als het bestand gedownload is, laat dan wel het het cliŽntprogramma zo lang mogelijk openstaan, zodat je nog steeds uploadt. Op die manier profiteren anderen ook van het BitTorrentnetwerk.

Veel succes!


Diverse Links

Filesharing Startpagina
Kazaa Startpagina
Shareaza Startpagina

Emule Startpagina
Bittorrent Startpagina
Ga naar Mp34u.nl
Copyright © 2005 Mp34u.nl - 

 Statistieken